Brood…..

Brood Brood

 
Het is zo oud als de weg naar Rome. Geef het volk brood en spelen luidt het aloude gezegde. Het was een slimme methode van de Romeinen; vul de buiken van de mensen met brood en voedt de geest met entertainment in de vorm van gladiatorengevechten. Op deze manier was iedereen tevreden en dus was de kans op politieke onrust kleiner.
 
Helaas is brood juist de laatste tijd een aanleiding tot verwarring in onze samenleving. Worden we er nou dik van? Hoe zit het met die gluten? Wat zit er nou eigenlijk in wat goed is voor mijn lichaam? En die koolhydraten zijn dat nou echt van die onzichtbare boosdoeners die je broek strakker doen zitten?
 
Ik ben zelf opgegroeid boven bakker Hartog, haal plezier uit brood bakken en ben degene aan tafel die onmiddellijk dat mandje brood met boter aanvalt. Deze verwarring voelt voor mij dan ook bijna als een persoonlijke aanval omdat ik zo van brood hou.
 
Vandaar dat ik op pad ben gegaan om antwoorden op deze vragen te krijgen. Maar wie kan mij daar nou de juiste antwoorden op geven? Ik kwam uiteindelijk uit bij Frans Kok professor voeding en gezondheid aan de universiteit Wageningen. Die kon ik het hemd van het lijf vragen over wat er in brood zit dat goed voor ons is.
 
Janneke Pieterson sportdiëtiste van sportkeuken en overgewichtexperts kon mij eindelijk eens haarfijn uitleggen wat die koolhydraten nou voor onze lovehandles betekenen. 
 
Als laatste schoof ik aan bij Gerd Bouma maag lever darm arts VU medisch centrum. Hij kan als deskundige als geen ander eens zijn licht laten schijnen op de hele glutenvrije kwestie.
 
Ik ben in ieder geval een stuk wijzer na deze zoektocht. Check het filmpje en laat me weten wat jij ervan vind. Heb je nog meer vragen? Stel ze dan gerust.

Advertisement

Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *