Gevulde lamsbout

gevulde lamsbout 6 Gevulde lamsbout

Er zijn weinig dingen die ik echt weet in het leven. Gek genoeg denk ik steeds minder vaak iets te weten. Terwijl ik vroeger dacht dat ik precies wist hoe het allemaal ging lopen en wat ik vooral niet ging doen. Naarmate ik mijn pad in het leven steeds meer probeer te vinden des te meer ik word verrast door onvoorziene situaties.

Mijn keuken stelt me uiteindelijk altijd gerust. Soms is het een gek gevecht. Wanneer ik intens verdrietig ben is het bijna pijnlijk om te gaan koken. Het dwingt me namelijk open te stellen. In contact te staan met mijn emoties. Waar je soms door maar van afspraak naar afspraak te rennen je kan afsluiten voor wat je daadwerkelijk voelt. Die automatische piloot is handig. Uiteindelijk ontspan ik daar niet door. Het fysiek bezig zijn met één van de eerste levensbehoeftes confronteert maar ontspant op den duur ook de geest.

Eén van de weinige dingen die ik wel echt weet is dat maldon zout beter is dan welk ander zout dan ook. Lupark de beste roomboter is bij de supermarkt. En dat het bot altijd uit de lamsbout moet. Ik hoor mijn bestie in mijn achterhoofd dan zeggen dat dat bot zo mooi staat. Ik weet het goed met je gemaakt. Bij het halen van je lamsbout laat je hem uitbenen en laat je het bot over de lengte door midden zagen. Dit rooster je dan waardoor je het merg kan eten op brood.

gevulde lam 2 Ingrediënten

 • 2,5 kilo lamsbout
 • 150 gram grog gehakte parmezaan
 • blikje ansjovis op olie
 • 75 gram zwarte olijven
 • 6 tenen knoflook
 • blaadjes van 5 takken rozemarijn
 • roomboter
 • olijfolie
 • zout en peper
 • blikje tomaten
 • glas noilly prat
 • touw om op te binden

gevulde lamsbout 1 Recept

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Doe de parmezaan, olijven, ansjovis met olie, knoflook en rozemarijn in de keukenmachine en maal fijn tot een grove pasta.
 3. Vul de open gevlinderde lam met de pasta. Rol de lam op en bind op met het touw.
 4. Smeer de lam in met olijfolie, zout en peper.
 5. Leg in de braadslee en braad 20 minuten op 220 graden. Schakel daarna de oven terug naar 170 graden.
 6. De stelregel voor lam in mijn huishouden is dat het na die 220 graden een kwartier op 170 graden per pond moet. In dit geval dus 5 kwartier op 170 graden.
 7. Leg er ieder kwartier een flinke plak roomboter op zodat het vlees bedropen word.
 8. Haal de lamsbout uit de braadslee en leg onder aluminium op een houten plank te rusten.
 9. Maak ondertussen de saus door het vocht uit de braadslee met de noilly prat en tomaat in te koken.

gevulde lamsbout 5

Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *