Visbouillon

visbouillon 1 Visbouillon

De waarde van zelfgemaakte bouillon word zwaar onderschat. Ik vind dat zo een blokje die voor 95% uit zout en smaakstoffen op zijn tijd handig is. Het kan echter niet tippen aan zelf getrokken goud.

Ik kan me goed herinneren dat ik als klein meisje vol verwondering naar die grote pot kokend water met kruiden, botten en groente keek alsof het heksensoep was. Ik vries al mijn karkassen van kippen, ganzen en lam in nadat ze zijn afgekloven. Daar maak ik dan eens in de zoveel tijd bouillon van.

Vissoep valt of staat met goede zelf gemaakte bouillon. Eigenlijk heb je gewoon heel simpel visafval nodig zoals koppen en graten. Dit kan je bij iedere visboer gewoon krijgen. Ik hou, in tegenstelling tot de koks van Marseille, van zalmkoppen. Dit is eigenlijk niet hoe het hoort. Witwis en vooral geen vette vis dient de basis te zijn. Aangezien dit mijn recept is bepaal ik de spelregels. Speel je mee?

visbouillon 2 Ingrediënten

 • 2 wortels
 • 1 venkel
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 uien
 • 10 peperkorrels
 • 1 theelepel zeezout
 • 6 takjes tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 zalmkoppen
 • 4 liter water

Recept

 1. Doe alle ingrediënten in de pan. Breng het aan de kook.
 2. Schuim het bruine bubbellaagje eraf.
 3. Laat 25 minuten zachtjes doorkoken.
 4. Zeef in een kaasdoek of theedoek.
 5. Gooi de groente weg. Haal het vlees uit de koppen. Vooral de wangetjes!
 6. Voilà u heeft bouillon om soep mee te maken.
Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *