Zilte gebakken aardappels

zilte aard 3 Zilte gebakken aardappels

Ladies and gentlemen there is a new kid in town! Ik presenteer u: de zilte aardappel. In het licht van Power to the pieper leek het me leuk je kennis te laten maken met deze bijzonder aardappel. Hij is niet alleen heerlijk maar ook nog eens maatschappelijk fantastisch.

Wereldwijd word er 1,5 miljard hectare landbouwgrond bedreigd door verzilting. Daardoor zou het onmogelijk zijn om daar eten te verbouwen en hongersnood is het gevolg. Maar nu hebben we dus deze Texelse aardappel geteeld door Marc van Rijsselberghe.

Jarenlang testte Marc op Texel met verschillende soorten totdat hij deze ontwikkelde. Het leuke ervan is wanneer je deze aardappels koopt ook meteen investeert in het ‘secure water for food’ programma. Een deel van de opbrengst gaat hier namelijk naartoe waardoor ze bijvoorbeeld in Afrika leren dit ras te telen.

De bemesting gaat via zeewier en dat proef je ook terug. Er zit een soort ziltig ondertoontje in. Bij uitstek lekker bij vis. Dit recept is heel makkelijk maar ik word er blij van.

zilte aard 2 Ingrediënten

  • 1 rode ui, fijngesneden
  • blaadjes van 5 takjes tijm
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • pond zilte aardappels in blokjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Recept

  1. Verwarm een pan op hoog vuur met de olijfolie. Bak de aardappels met zout en peper 10 minuten onder toeziend oog.
  2. Doe de ui, knoflook en tijm erbij. Bak nog 20 minuten. Hou het het in de gaten zodat ze niet aanbranden maar wel lekkere knapperige randjes krijgen.

 

Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *