Sambal goreng tempeh

IMG_7753 Sambal goreng tempeh

Paul rook als klein jongetje steevast naar trassi en andere heerlijkheden die werden gekookt in de keuken van zijn oma. Na een halve studie communicatie besloot hij toch zijn droom, Toko Toorop, na te jagen. Sindsdien kookt hij Indonesisch naar het gedachtegoed van zijn grootouders. De recepten die hij hiervoor gebruikt zal hij hier af en toe met ons delen.

Een van de vele gerechten waarvan het al opgegeten wordt voordat het op je bord ligt.. Heerlijk sticky, zoete tempeh. Veel mensen hebben het weleens gegeten maar hebben geen idee hoe dit te maken. Het is makkelijk! En nog eens mega lekker. Voor zowel vega’s als vleeseters. Tempeh zijn gefermenteerde sojabonen en komt van Java. Oh en is zoals op WikiPedia te lezen goed tegen buikloop.. Eet het met rijst en sayur lodeh bijvoorbeeld, of mijn vader’s guilty pleasure op een witte boterham met een laagje extra sambal.

Ingrediënten

 5 personen

 • 2 blokken tempeh 1 blok tahu
 • 5 blaadjes djeruk perut 2 salam bladeren
 • 5 lombok
 • 5 sjalotten
 • 2 eetlepels gula djawa 4 theelepels trassi
 • 5 cm laos
 • 4 cm gember
 • 3 theelepels assem, tamarinde
 • Ketjap medja
 • Water
 • Petehbonen

Alles bij de dichtsbijzijnde toko te verkrijgen

Recept

 1. Maak een boemboe van de kruiden en groenten. Laat de assem en djeruk en salam nog even achterwege.
 2. Gooi kokend water over de tempeh en tahu met wat zout, hierdoor gaart het vast wat voor zodat het de goede structuur krijgt (truukje van Oma). Laat dit even staan en giet af.
 3. Fruit de boemboe totdat het lekker begint te geuren. Je ruikt, zoet, zout en een lichte pittigheid. Doe je tempeh en tahu hierin en laat even meebakken. Vul aan met ketjap en laat het wat sticky worden. Maak af met petehbonen.

IMG_7848

foto’s: Sophia van den Hoek

Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *