Pepernoten cheesecake

sint final

Pepernoten cheesecake

Hallelujah. Het is weer voorbij en je hebt het overleefd. De Goedheiligman heeft het land verlaten. Je schoonouders zijn weer naar huis. En de troep van het papier marché-en is bijna opgeruimd. Pakjesavond was (soort van) leuk en niemand raakte (serieus) gewond.

Rust in de tent.

Even geen Sinterklaasjournaal of zwarte-paarse-gele-witte-Piet-discussie. Geen oubollige liedjes, winterpenen, of schoencadeaus. Geen roetvegen, pietenmutsen of paardenhoeven. Zeg maar dag chocoladegeld, surprises en pakpapier.

Er is echter één ding waar je niet vanaf komt en dat zijn… pepernoten. Niemand weet waar ze precies vandaan komen, maar het huis ligt er vol mee. “Houston, we hebben een pepernoten situatie.” Hier is de beste oplossing.

 

Ingredienten

 • 250 gram pepernoten
 • 150 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 3 eetlepels maizena
 • 900 gram roomkaas
 • 3 grote eieren
 • 1 dl room
 • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract
 • geraspte schil van 2 sinaasappels

sint final 1

Recept

 1. Doorzoek het huis en verzamel alle pepernoten.
 2. Neem 250 gram pepernoten. Maal ze fijn in de keukenmachine. (Of leg ze in een theedoek en gebruik wat ouderwets geweld met een deegroller.) Meng met 150 gram gesmolten boter. Schep in een ingevette springvorm van 24 cm en druk goed aan.  Bak het 10 minuten op 180 graden Celsius.
 3. Mix 200 gram suiker met 3 eetlepels maizena. Klop er 900 gram volvette roomkaas door, totdat het een romig mengsel is. Voeg één voor één 3 grote eieren toe, terwijl je blijft kloppen.
 4. Schenk, nog steeds kloppend, 1 dl room bij het mengsel. Voeg de merg van een vanillestokje (of 1 theelepel vanillextract) toe en de geraspte schil van 2 sinaasappels.
 5. Stort het mengsel op de taartbodem. Schud even totdat alles gelijk verdeeld is. Bak 45 minuten in de oven (Let op dat de bovenkant niet te bruin wordt! En dek eventueel af met aluminiumfolie). Serveer afgekoeld.
 6. Mocht je nog vol zitten van de chocoladeletters: deze taart kun je prima een dag later serveren.
Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *