Krokante kip met gember-ananassaus

 

DSC_0539 Krokante kip met gember-ananassaus

foto’s door Sophia van den Hoek

Paul rook als klein jongetje steevast naar trassi en andere heerlijkheden die werden gekookt in de keuken van zijn oma. Na een halve studie communicatie besloot hij toch zijn droom, Toko Toorop, na te jagen. Sindsdien kookt hij Indonesisch naar het gedachtegoed van zijn grootouders. De recepten die hij hiervoor gebruikt zal hij hier af en toe met ons delen.

Dé kerstklassieker van mijn oma. Net iets meer Chinees dan Indisch, maar daarom niet minder lekker.. We aten hierbij altijd een groot stuk buikspek met rode saus. Hier is het recept voor de kip met gele saus.

Ingrediënten

 • 600 gr kipfilet
 • 3 eetlepels bloem
 • 2 eieren
 • knoflookpoeder
 • zwarte peper
 • zout

Voor de saus:

 • Groot blik Ananas
 • 150 ml. Gembersiroop
 • 1 rode peper
 • 1 eetlepel suiker
 • Wok
 • Steelpan
 • Arachide olie

Recept

 1. Doe de bloem in een bak samen met de kruiden, gebruik genoeg kruiden zodat het bloemmengsel niet flauw is!
 2. Snijd de kip in reepjes. Zet een bakje bloem en een bakje met geklutste eieren klaar. Haal de kip eerst door het eimengsel en daarna door de bloem. Zorg dat de kip helemaal bedekt is met bloem en laat even staan.
 3. We gaan nu over op de saus. Schenk de gembersiroop in een steelpannetje en voeg een fijngesneden rode pepertje zonder zaadlijst toe. Laat de siroop wat inkoken op laag vuur. Doe hier een eetlepeltje suiker bij, mocht je van zoet houden, neem dan wat extra. Als de saus wat is ingedikt voeg je de ananas toe, met een beetje van het vocht uit het blik. Even goed roeren en 10 minuten laten pruttelen op laag vuur.

DSC_0516 4.  Vul een wok met arachideolie en laat op temperatuur komen. (Test met een stukje brood. Het moet meteen gaan pruttelen, maar mag niet te snel bruin worden.) Frituur de stukken kip totdat ze goudbruin zijn. Leg de gefrituurde kip op een stuk keukenpapier zodat het overtollige vet wordt opgenomen.

DSC_0548 5.     Leg de kip op een schaal en schenk de warme saus erover heen.. Heerlijk! Selamat makan!

Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *