Indonesische risolles

Indonesische risolles van Paul’s oma

foto’s door Sophia van den Hoek

Paul rook als klein jongetje steevast naar trassi en andere heerlijkheden die werden gekookt in de keuken van zijn oma. Na een halve studie communicatie besloot hij toch zijn droom, Toko Toorop, na te jagen. Sindsdien kookt hij Indonesisch naar het gedachtegoed van zijn grootouders. De recepten die hij hiervoor gebruikt zal hij hier af en toe met ons delen.

Paul:’In de Indonesische keuken kennen we niet echt voorgerechten. Wel eten we onwijs veel hapjes. Ik kan mij nog goed herinneren hoe mijn oma altijd risolles maakte. Een rundvleespasteitje met een beetje mosterd. Die kan ik nog steeds op elk moment van elke dag eten.. Heerlijk!’

Risolles

Ingrediënten

 • 500 gr rundergehakt
 • 2 eetlepels Ketjap medja (of meer naar smaak!)
 • 1 eetlepel nootmuskaat, gemalen
 • 2 uien, fijngesneden
 • 3 tenen knoflook, fijngesneden
 • 150 gr. winterpeen, in fijne blokjes
 • 150 gr. boontjes in kleine stukjes
 • Loempia vellen
 • 3-4 Eieren, geklutst
 • Paneermeel
 • Zout
 • Peper
 • Wok
 • Arachideolie

Recept

1) Begin met het maken van de vulling. Uitje fruiten, en wat later de knoflook meebakken. Dan voeg je het gehakt toe. Blijf roeren totdat het gehakt bijna gaar is. Doe daar de de bonen, wortel, nootmuskaat en ketjap bij. De groentes mogen beetgaar zijn, dat is het lekkerst! Zorg ervoor dat de smaken zich goed mengen. Laat de vulling goed afkoelen en uitlekken in een vergiet.

DSC_0494

2) Leg de loempiavellen neer en schep de vulling in het midden. Bestrijk de buitenkanten met geklutst ei en vouw de vellen als een soort envelop (zie foto) naar binnen. Je mag daar creatief in zijn! Driehoekjes, rondjes, wat jij wil. Zorg wel dat je de randen bestrijkt met ei. Herhaal totdat de vulling op is.

DSC_0552

3) Oke! De risolles zijn gevouwen. Zet een bakje met geklutst ei en een bakje met paneermeel klaar. Haal de risolles door het ei en daarna door het paneermeel. Doe dit twee keer, zodat het goed gepaneerd is.

DSC_0573

4) Vul de wok met een goede laag olie, zodat je de risolles hierin kan frituren. Zorg dat de olie goed op temperatuur is. (Test dit met een stukje brood). Leg de risolles voorzichtig in de olie en bak totdat ze bruin zijn.

DSC_0575

Je kunt ze na het bakken invriezen, en in een warme oven op 180 graden weer opwarmen. Serveer met mosterd.

 

 

Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *