Aan tafel met… Froukje de Both

NIET GEBRUIKEN ZONDER TOESTEMMING VAN www.williamrutten.com!!!!!

Om de week op zondag vind je een interview op foodmyfavoritedish.com over eten met leuke mensen. Deze week zat ik aan tafel met Froukje de Both.

 

Hoe ben jij opgegroeid met eten?
“Ik ben opgegroeid bij mijn moeder. Eten speelde eigenlijk niet zo’n grote rol, het was niet een heel sociaal ding. Mijn moeder was niet echt een uitgesproken kokkin, mijn moeder werkte hard. Mijn vader die kon en kan nog steeds heel lekker koken.”

“Ik kwam er ook achter dat eten meer was dan alleen je honger stillen, maar dat het ook een sociaal ding is om mensen te verbinden, om te praten over het eten en andere dingen”

Wat kookten je ouders dan het lekkerst?
“Mijn vader maakte vroeger bijvoorbeeld dingen zoals frietjes van vers gesneden aardappels en bakte deze dan vervolgens heel ouderwets in een pannetje met vet. Heel uitgebreid; met lekkere Vlaamse mayonaise. Aan dat soort dingen hechtte hij veel waarde. Lekkere verse frieten!
Mijn vader maakte ook van die heerlijke zure Franse sla, echte vinaigrette. Dat vond ik op vroege leeftijd al héél lekker. Andere kinderen vonden dat best apart dat ik dat dan lekker vond. Want ik hield best wel van uitgesproken smaken door mijn vader. Hij nam mij vroeger bijvoorbeeld ook mee naar de viskar en dan at ik daar zoute haring. Of lekker olijven; dat kwam echt door mijn vader.


Wanneer ben je zelf gaan koken?

“Toen ik op mezelf ging wonen kwam ik erachter dat ik het heel leuk vond om mensen bij mij thuis uit te nodigen. Ik kwam er ook achter dat eten meer was dan alleen was om je honger stillen, maar dat het ook een sociaal ding is om mensen te verbinden en om te praten over het eten en andere dingen. Dat het gezellig was als je iets ging koken en daar ook van te voren mee bezig te zijn. Dat je boodschappen gaat halen; die voorpret is al heerlijk! Ja, ik kwam er op dat moment wel achter dat ik dat het heel leuk vond. Ik heb ook echt moeten ontdekken wat ik leuk vond om te maken en dan ga je steeds een stapje verder. Dus dat begon echt toen ik op mezelf ging wonen.”


Heb je wel eens gehad dat je iets totaal had verpest?
“Hmm… niet echt dat ik iets moest weggooien maar wel dat ik dacht: ‘oe, dat was niet zo lekker, dat zal ik niet zo snel nog een keer maken’. Maar dat heb ik nog steeds wel eens hoor, ik heb heel veel kookboeken en dan wil je nog wel eens wat nieuws proberen en dat lukt niet altijd. Dan wordt het niet zoals ik had gehoopt of hoe het op het plaatje heel lekker eruit ziet.”

Haal je veel inspiratie uit kookboeken?
Ja, uit allerlei dingen. Niet alleen uit kookboeken maar ook van blogs of televisieprogramma’s. Maar ook uit reizen en mijn vriendinnen. Als ik met vriendinnen afspreek, maar voornamelijk met moeders, dan vind ik het leuk om te horen wat zij dan maken. We WhatsApp-en ook wel eens van: ‘Wat kook jij vanavond? ik heb geen inspiratie…’ Ik heb bijvoorbeeld een Indische vriendin en dan denk ik: ‘Oh, ik ga haar Sotosoep maken!’ Dat heeft ze dan jaren geleden verteld hoe ze dat maakt en dat maak ik dan nog steeds heel vaak. Want zij maakt het dan het allerlekkerst! Dus zo haal je ook inspiratie uit mensen om je heen. Van hele simpele gerechten kan ik al heel blij worden. Wat nu ook heel grappig is, ik heb net RTL Woonmagazine gedaan, samen met Michiel de Zeeuw. We hebben het dan de héle dag over eten.”

Wat is je favoriete kookboek die je hebt staan?
“Oh, ik heb er heel veel… Ik ben gek op Donna Hay, die vind ik geweldig! Eenvoudig en lekker, goed uitgelegd, heel helder. Ik kook ook nog steeds heel veel uit ’30 minuten’ van Jamie Oliver. Weet je wat ik zo handig vind aan dat boek? Alles staat er bij: voor- hoofd- en nagerecht. Ik ken ook wel een aantal gerechten, dus dan weet ik dat het lekker is en hoef ik er niet echt meer mee te experimenteren. Dus ’30 minuten’ vind ik echt top! Daar staan ook echt wel een aantal favorietjes in.”

Naar welke keuken gaat je voorkeur uit?
“Ik ben persoonlijk heel gek op Aziatisch eten, maar dat komt ook omdat ik het zelf niet zo goed kan. Ik ga dan graag uiteten bij Indonesisch, Japans of Indiase gelegenheden, omdat dat dingen zijn waar ik mezelf niet aan waag.”

Wat is je favoriete ontbijtje?
Wat ik elke dag eet, omdat het gezond is… en ook om niet teveel brood te eten, want mijn favoriete ontbijt is eigenlijk brood… Dan eet ik sojayoghurt of kwark met vruchten, oer muesli en altijd met een klein beetje honing.

Moet je opletten op wat je eet?
Ik moet het niet, maar ik probeer wel een beetje gezond te eten. Ik ben er absoluut niet continu mee bezig, want ik houd van mijn lekkere chocolaatjes en een wijntje. Ik heb gister nog heerlijke pasta gegeten. Als we dat allemaal niet meer mogen eten, wordt het wel een heel saai leven!

Ben je zoetekauw of een ‘zoutekauw’?
Allebei! Ik ben gek op chocolade en allerlei soorten cake en taarten. Maar eigenlijk houd ik ook heel erg van zoute hapjes; zoutjes, chips en van die bladerdeeg hapjes in de oven, heerlijk…

Wat is onmisbaar in jouw keuken?
“Maggi mix, mijn keukenmachine, die is geweldig en die gebruik ik heel vaak. Ik maak ook veel met banaan, ik ben dan van plan om binnenkort bananenbrood te maken. Ik vind banaan ook heel lekker in shakes. Ik houd ook wel van gehakt, de hele simpele dingen. Ook bijvoorbeeld een grote kip uit de oven, ik heb een heerlijk recept met feta kaas erin en aardappels erbij. Die is heerlijk! Niets is lekkerder dan kip die van de botjes afvalt!

Je bent ook moeder, wat kook je voor je kinderen?
Ja, want zij lust niet zoveel… Ik heb een tijd gedacht van, ik blijf koken wat ik kook en zij moet maar leren om rijst te eten en andere dingen dan alleen aardappeltjes bijvoorbeeld. Ik merk toch dat het niet zo goed werkt; dus ik ben ook continu bezig met naar manieren te zoeken om uitdagender te koken voor haar en nieuwe smaken te leren zonder dat ze denkt ‘ik wil niet meer’. Verborgen groentes bijvoorbeeld in pastasaus met courgette en andere soort groentes en dan pureren met tomatensaus zonder toevoegingen. Dat eet ze heel graag, maar dat is eigenlijk het enige recept dat ik ken met heel veel groentes. Het is echt een uitdaging! Verder, kip en gehaktballen vind ze wel lekker.

 

“In Zuid-Afrika heb ik krokodil gegeten”

 

Ben jij iemand die uit liefde eet of kookt?
Ik zeg vaak tegen Niek als we een discussie hebben van: ‘Weet je wat ik allemaal voor je doe?! Ik kook voor je!’ Koken is wel echt iets wat je voor iemand doet. Heel veel mensen zeggen ‘je kook toch gewoon?’ Ik doe dat wel met overgave, ik wil wel dat hij smult vanavond. Ook als andere mensen komen eten, dan wil ik wel dat ze genieten van het eten.

Je hebt veel gereisd; is er iets wat je op reis hebt gegeten wat je nog heel erg bijstaat?
“In Zuid-Afrika heb ik krokodil gegeten en dat vond ik niet zo lekker. Dat was in een achterstandswijk waar dat voor ons werd gekookt, het lijkt wel wat op kip maar de smaak was niet zo lekker. Maar dat is wel vrij bijzonder dat ik dat heb gegeten. Ik was daar toen voor opnames. Ik ben niet zo dat ik dingen niet eet, ik ben altijd wel vrij experimenteel. Bij 538, waar we ook altijd gekke dingen deden, hebben we trouwens ook een keer insecten gegeten. Toen kwamen ze insecten voor ons bakken en dat vind ik dan wel leuk om te proberen. Maar geen gekke dingen zoals: ingewanden, lever… Ik heb een trauma aan lever overgehouden. Ik moest dat dan van mijn moeder eten omdat het gezond was. Als ik het nu al ruik krijg ik braakneigingen! Maar verder vind ik het erg leuk om te experimenteren. Mensen hebben al in Azië zoiets van ‘oh nee, bij die stalletjes op straat moet je niet eten’. Maar ik eet alles! Ik let wel op en zorg er wel voor dat ik de rest van de reis niet ziek ben. Ik heb altijd wel zoiets van: Verras me maar, spannend!”

 

Ben jij benieuwd welk heerlijk recept Froukje voor ons klaar heeft staan? Vanaf 13:00 vanmiddag staat deze online op Food My Favorite Dish!

Print dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *