Een herfstige pompoentaart

pompoentaart2-650x420

November is een moeilijke maand. Het is herfst, maar na de zomer voelt het eigenlijk nu al als winter. Het vooruitzicht van december doet menigeen de moed in de schoenen zakken.
Mijn eerste natuurlijke reactie: eten als een beer die in winterslaap gaat. Alles wat voor handen komt moet gegeten worden. Bij iedere overweging gaan er gedachtes door mijn hoofd als: “stel je voor dat je te weinig vet hebt voor de vrieskou. Eet het!” Gelukkig heb ik mijn eetdagboek in de zomer geschreven, anders zou het gewoonweg gênant worden.

Er is echter één remedie, en dat is mijn versie van pumpkin pie. In deze pompoentaart zitten speculaaskruiden, dus je wordt al geïntroduceerd naar het speculaasgeweld. De pompoen zorgt voor het gezonde effect; althans, dat houd ik mezelf voor. Als klap op de vuurpijl is deze pompoentaart zo vullend dat je zeker drie uur niks meer eet…
pompoentaart2

Een herfstige pompoentaart

Ingrediënten

 • 60 gram amandelmeel
 • 140 gram tarwebiscuits
 • 100 gram gesmolten boter
 • 500 gram pompoenpuree*
 • 1 blikje gecondenseerde melk (400 gram)
 • 175 gram bruine suiker
 • 3 eieren
 • Snuf zout
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • Bakvorm met een diameter van 24 cm
 • Bakpapier

Het recept

 1. Bekleed een bakvorm met een diameter van 24 cm met bakpapier. Maal de koekjes fijn (in een keukenmachine, hak molen of in een goed gesloten plastic zakje, en er vervolgens op slaan met een deegroller). Meng het kruim met de boter en amandelmeel. Druk het amandel-koekmengsel in de springvorm en zet het in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de overige ingrediënten en giet in de taartvorm. Bak de taart 10 minuten op 220 graden. Schakel daarna terug naar 180 graden en bak nog 35 minuten.
 3. Benader deze taart als een cheesecake dus laat ‘m eerst helemaal afkoelen op het aanrecht, en dan minimaal 4 uur in de koelkast.

* Allereerst moet je pompoenpuree hebben. In Amerika kan je het overal kopen, maar wij moeten het in Nederland toch echt zelf maken. Het is heel simpel: hak een pompoen in blokjes. Kook de blokjes gaar. Pureer de pompoen. De pompoenpuree moet nu het overige vocht kwijt dus laat je het in een fine zeef boven een bak uitlekken. Nu heb je pompoenpuree! Je kunt voor de handigheid ook kant-en-klare blokjes pompoen in de vriezer van een grotere supermarkt kopen.

 

pompoentaart1-512x341

pompoentaart2-512x336

Print dit artikel

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *